CDlerim

CDlerim
indirmek için resimlerin üzerine tıklayın

Mitoloji Kahramanlarıyla Oyun Kartları


“Mitler, bizi zevke ve aydınlanmaya götürebilecek olan en derin ruhani potansiyelimizin ipuçlarını verirler.” Joseph Campbell

Dünyayı mitolojik kahramanların hikayeleriyle tanımanın verdiği mutluluk, zenginlik, keyif bambaşkadır. İnsanlığın varoluşundan bu yana nesilden nesile aktararak günümüze ulaştırdığı,  hiç eskimeyecek olan bu hikayeler bizlere bir yandan onların güçlü ve zayıf yanlarını, karakterlerini ve belli başlı özelliklerini anlatırken; bir yandan da doğa olayları, ölümlülük, sonsuzluk, uzay, astroloji ve insanın tüm bunlarla olan bağı gibi insanoğlunun süregelen cevapsız sorularına işaret ederler. Bu yüzden ben de Joseph Campbell’e katılıyorum. Mitoloji, bize sembolik bir dille geçmişimizi hatırlatıp zevk verirken aynı zamanda da aydınlatarak geleceğimizle ilgili bazı uyarılarda bulunup, ip uçları verdiğinden dolayıdır ki herkesin ilgi odağı olmuştur.

Hele Yunan Mitolojisi’ni bilmeyenimiz, sevmeyenimiz yoktur. Hemen hepimiz Olimpos dağında yaşayan bu gizemli tanrı ve tanrıçaların doğaları, belirgin özelliklerini ve yaşam biçimlerine ait öyküleri merakla okurken ya da bize anlatılanları dinlerken bizi alıp götürdükleri Olimpos dağında olanlarla ilgili hayaller kurmuşuzdur. Kahramanlarına gelince, zaten onlar dünyaca tanınıp bilinen şöhret olmuş isimlerden bile daha ünlüdür. Öyle ki, belli özelliklerden bahsederken hep onlardan örnekler veririz. Herkül gibi güçlü, Afrodit gibi güzel ya da Medusa gibi lanetli deriz. Günlük hayatta ve edebiyatta onların hikayelerinden simgeler kullanırız: Eros’un oku beni de vurdu deriz, Pandora’nın kutusu açıldı deriz.  Zamanın tanrısı Kronos kronetmetrenin isim babasıdır. Gaya Dünya anamızın, uyum tanrıçası Harmonia harmoninin, sağlığın ve temizliğin tanrıçası Haygeniya ise hijyenin isim annesidir. Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün: Fobos fobilerin; Fantasos fantastik düşlerin, Uyku tanrısı Hipnos hipnozun, aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttan, yarı keçi yarı insan olan Pan ise paniğin… Her şeyin başı olan Kaos da, kaosun isim babasıdır.

Dinler, kültürler ya da coğrafyalardan bağımsız bir şekilde isimler farklı da olsa dünyanın her yerinde mitolojik kahramanlar süper güçleriyle karşımıza çıkarlar.

Onlara güç veren bu yetenekler, aslında her birimizin içinde vardır. 
İstediğimizde, her birimiz, haber iletmede en az Nike kadar hızlı, Kikloplar kadar korkunç ya da Prometheus kadar göz kara olabiliriz… Her zaman olduğu gibi burada da soru şudur: Biz bu yeteneklerle ne yapacağız? 

Apollo gibi sezgilerimize güvenip, iç sesimizle mi hareket edeceğiz? Işık mı saçacaksınız yoksa Hades gibi karanlık güçlerimizi kullanmayı mı tercih edeceğiz? Afrodit gibi güzellik emsali mi olacağız? İçimizin güzelliğini dışımıza yansıtacak ve kendimizden, güzelliğimizden emin mi olacağız ? Yoksa Hera gibi kıskanç mı olacağız?

Kısaca, bize doğuştan bahşedilen tüm bu yetenekleri hem kendimizin hem de başkalarının iyiliği ve dünyanın daha güzel bir yer olması için mi kullanacağız? Yoksa sadece kendimizi düşünerek gerisini umursamayacak mıyız? İşte bu karakterler aracılığıyla bizlere gösterilen, işaret edilen konu budur.

Dünyanın haline bakıldığında, tıpkı masallarda yaşanmış olan acı olayların  hala olmaya devam ettiği gibi; hepimizin içinde var olan bu yetenekleri de her zaman iyiye ve güzele, insanlığın faydasına kullanmadığımız ortada. Bu en azından şimdiye kadar böyle oldu...

Belki de bu yüzden aynı masallar hala anlatılmaya devam ediyor ve mitolojik kahramanlar güncelliğini koruyor. Onlar hala felsefecilerin, tarihçilerin, sosyologların, sinemacıların, terapistlerin, psikologların, öğretmenlerin, çocukların kısacası her yaştan her kesimden insanların  ilgisini çekmeye devam ediyor. Çünkü herkes içten içe, bu hikayelerde kendisi için bir şeyler olduğunu biliyor.

Onların temsil ettiği karakterler ve hikayeleri, bizim gerçekte karşılaştığımız ya da ilişki içinde olduğumuz kişilerle, kendimizin içinde olduğu duygu-düşünce durumuyla bire bir bağlantılı. Onlar hala aramızda dolaşmaya devam ediyorlar. Herkes hayatında illa ki bir Zeus’la oturup işten güçten konuşmuş, bir Afrodit görmüş, bir Apollo’nun kehanetlerini dinlemiştir. 

Bu kahramanlar, bazen okuduğumuz bir kitabın sayfalarında, bazen seyrettiğimiz bir filmde yada tiyatroda karşımıza çıkarlar. Bazen de bir şiirin mısralarından bizi selamlayıp şaşırtırlar. 

Her birinin  öyküleri, tıpkı masallar gibi öğretici ve eğitici hikayelerle doludur. 
Düşünülenin tersine, bu hikayeler hayal ürünü değildirler; gerçekte hepsi yaşanmıştır! 

Bana göre, her ikisinde de yaşanmışlık vardır. 

Tek farkla: mitolojide hikayeler kahramanların genel karakterleri  abartılarak sembolize edilip mitleştirilmiştir. Hikayeler sanki bu dünyada yaşamayan, insan dahi olmayan başka varlıkların başına gelmiş gibi aktarılmışlardır. Bu yüzden onların sonlarının nasıl olduğu ile kimse ilgilenmemiştir. Onlar zaten sonsuz varlık olarak, sonsuza kadar her ne iseler o olmaya devam ederler. 

Masallarda ise durum farklıdır. Kahramanlar hep iyi insanlardır ve doğal olarak mutlu sonları hak ederler. Orada anlatılan hikayeler de yaşanmıştır yaşanmasına ama sonları maalesef anlatıldığı gibi bitmemiştir. Tam tersine, bu sonlar; keşke böyle olmasaydı dedirtecek cinsten sonlar olmuştur. 

Aslında, Hansel ve Gratel de kırmızı başlıklı kız da ormanda tek başlarına kaybolup, kurda kuşa yem olmuşlardır. 

Yaramaz Pinokyo, öyle sihirli bir peri tarfından iyi kalpli bir çocuğa falan dönüştürülmemiştir. 

Sonradan zenginleşen ya da statü sahibi olup toplumda kendilerine bir yer edinen insanlar; zamanında kendilerine yardım edenlere, Çizmeli Kedi masalında olduğu gibi, yardımcı falan da olmamıştır. Çizmelerini giyip, şapkalarını takıp hayatlarına devam etmişlerdir. Dönüp de onları fakirilikten kurtarmak için ellerideki avuçlarında son servetlerini harcayan can dostlarına bakmamışlardır bile!

Hazin sonlarla biten bu hikayeler kalplerde öylesine derin izler bırakmış ve insanlar bu duruma öylesine üzülmüşlerdir ki, bir daha bunlar asla yaşanmasın diye bu hikayeleri alıp her birine birer mutlu son eklemiş ve nesilden nesile siz çocuklara masal olarak anlatmışlardır.
Bu yüzdendir ki,  her ikisinde de kötülük yapanlar, aldatanlar en ağır şekilde cezalandırılır. Kurtların karnı yarılır; kötü cadılar eriyip yok olur; kendisini aldatan hata ve günah tanrıçası Ate’yi, Zeus hiç düşünmeden Olimpos’un tepesinden aşağı atar.

Hikayelerdeki benzerlikler bununla da kalmaz:
Tıpkı balmumuyla kanatlarla uçmanın mutluluğu ile babasının sözünü dinlemeyen ve güneşe fazla yaklaşınca balmumundan kanatları eriyip denize düşen İkarus gibi Pinokyo da yaramazlıklarıyla dedesini çok üzmüştür.

Pamuk prensesin, kalpsiz üvey annesinin ellerinden yediği elmadan zehirlenmesi gibi, Persophone da Hades’in sunduğu nardan yedikten sonra, “ölüler ülkesinde” hapis kalır.
Kurşun Asker de tıpkı, Pan ona sarılacağı sırada bir saza dönüşen Syrinks yada tam Apollon ona sarılacağı sırada bir ağaca dönüşen Defne gibi güzel nişanlısına asla kavuşamamıştır. Savaşa gitmiş ve bir daha kendisinden haber alınamamıştır. Buna çok üzülen Pan’ın sazlardan flüt; Apollon’un ise defne ağacının yapraklarından kendine bir taç yaparlar sevdiklerini yanlarından hiç ayırmamak için… Kurşun Asker de çok sevdiği Balerin’e söminenin ateşinde sembolik olarak kavuşur.  
Güzel Bella’nın Çirkin’le  birlikte olmaya zorlanması gibi; Güzellik tanrıçası Afrodit de, fiziksel olarak son derece çirkin ve topal olan Hephaistos ile evlendirilmiştir. 
Tıpkı Hera’nın kocası Zeus’tan kıskanıp bir ineğe dönüştürdüğü Io gibi, Rapunzel’e de güzelliği şanssızlık getirmiştir. Bu yüzünden annesinin kıskançlığına maruz kalmış, ailesi tarafından sevdiğini görmesi yasaklanmış ve bir arada olmalarına izin verilmemiştir.

Maalesef, bütün bu benzer acılar her yerde, her kültürde, her zamanda yaşanmıştır!  Farkındaysanız, hala da yaşanmaktadır? Acı olan insanların tüm bu hikayelerden hala gereken dersi çıkaramamış durumda olmasıdır. 

Aynı şekilde, her biri belirgin yetenek ve donanımlara sahip olan bu mitolojik kahramanlara da baktığımızda, tıpkı masallardaki gibi,  iyiyi ve kötüyü temsil edecek şekilde ve sahip oldukları güçlerinin dengesine göre gruplandıklandıklarını görürüz. Kimi gücünü ve yeteneğini kendinin ve insanların  iyiliğine  kullanmayı tercih etmiştir; kimi de egosuyla hareket ederek sadece kendisini düşünmüş ve insanların başına ne geldiğini hiç umursamamıştır. 

Şimdi, gelin onlarla kendimiz ve etrafımızdakilerle onlar arasındaki benzerlikleri keşfe çıkalım. Onları biraz daha yakından tanıyalım. 
Onların dünyasına girelim ve bizlere ne mesajlar verdiklerine hep birlikte bakalım. Bir yandan oynarken bir yandan da her birinin simgelediği belirgin özellikleri kendi içimizde de arayıp, bulalım ve bu varlıklarının bizler için ifade ettiği bu anlamlar üzerine bir kez daha düşünelim. Hem oynayalım, hem öğrenelim, hem de eğlenelim.
Mitoloji Kartlarını birçok farklı şekilde kullanmak mümkün. 

Öncelikle kartları kapalı bir şekilde avuçlarınızın arasına alıp, enerjisini ve size ne hissettirdiklerinizi algılamaya kendinizi açın. Bunu kısaca kartları kalbinizin üzerine yerleştirip bir süreliğine tutarak ya da  her bir karta ellerinizle dokunarak yapabilirsiniz. Sonra da aklınızdan bir soru sorup yanıtına yardımcı olması için ya da genel bir destek almak için bir kart çekebilirsiniz. Eğer başka birisi için kart çekiyorsanız, çekmeden önce ondan bir soru sormasını isteyebilirsiniz.
Sorduğunuz soru ya da gündeminizdeki genel konunuz hakkında size rehberlik yapacak olan mitolojik kahramanlardan birini çektikten sonra, kartın arkasında yazan olumlamayı okuyun. Şimdi, gözlerinizi kapatıp, çektiğiniz karttaki  kahramanın kendiniz olduğunu hayal edin. Okuduğunuz olumlamayı bu görüntüyle birleştirin. Bu size ne hissettiriyor?  Daha fazla Güç? Yaratıcılık? Güzellik? Sevgi? Bilgelik?

Tüm bunları fark edin ve bunun keyfini çıkarın. Gün içinde ne zaman isterseniz, seçtiğiniz kahramanın ihtiyacınız olan özelliklerinden faydalanabileceğinizi de hatırlayın.
Başka bir uygulama şeklinde de oyuncular iki gruba ayrılır. Her grup sırayla kendi aralarında bir kart seçer ve mitolojik kahramanın adını söylemeden sadece  simgelediği özelliklerini söyler. Karşı gurubun doğru kahramanı bulmak için sadece 3 tahmin hakkı vardır. Kolaylık sağmak açısından, istenirse ellerindeki tüm kartların resimlerini karşı gruba gösterebilirler.  Birinci tahminde bilirlerse 3 puan, ikinci tahminde bilirlerse 2 puan; son tahminde bilirlerse 1 puan alır. Bilemezlerse, kartı seçen grup 1 puan alır. En fazla puanı alan grup kazanır.


Kartların Kullanımı:
Kartların üzerlerindeki özelliklerin rakamlarıyla oynamak:
Bir başka uygulama şeklinde, kartlar eşit şekilde oyuncular arasında paylaştırılır. Her oyuncu kartlarını üst üste gelecek şekilde, diğer oyuncuya göstermeden avucunda tutar.  En küçük yaştaki oyuncu, oyunu başlatır. Elindeki kartlardan en üstte olanın bir özelliğini seçip rakamını söyleyerek kartı yere bırakır. Diğerleri de ellerindeki kartların en üstte olanında yazılı olan ilgili rakamı yüksek sesle söylerler ve kartlarını yere bırakırlar. En büyük rakamı söyleyen yerdeki kartları alır ve oyuna o devam eder. Eğer en büyük rakam birden fazla söylenmişse kartların hepsi yerde kalır ve oyuna bir sonraki oyuncu devam eder. Kartları tükenen oyuncular oyun dışı kalır ve oyun bu şekilde devam eder.

Kartların üzerindeki sorularla oynamak:
Oyuncular iki gruba ayrılır. Her grup kartlarını yere soru kısımları okunabilecek şekilde bırakır. En üstteki kartta yer alan soruyu okuyarak karşı gruba sorar:
“Paniği ve dehşeti simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?” ya da “Uykuyu simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?” gibi... Ellerinde bulunan kartların resimlerini ve sadece isimlerini karşı guruba doğru tutarak, doğru kahramanı bulmaları için gene 3 tahmin hakkı verilir. Birinci tahminde bilirlerse 3 puan, ikinci tahminde bilirlerse 2 puan; son tahminde bilirlerse 1 puan alır. Bilemezlerse, soruyu soran grup 1 puan alır. En fazla puanı alan grup kazanır.

Bir başka uygulama şeklinde de, kartlar gene eşit şekilde oyuncular arasında paylaştırılır. ancak son kart yere açılır. Oyuncular bu kez kartlarını avuçlarında açık bir deste şeklinde tutarlar. Yerdeki kartın arkasındaki sorunun yanıtını içeren kartı elinde tutan oyuncu kartını yere bırakır.
Bu kez yeni karttaki sorunun yanıtı kimin elindeyse oyun da ona geçer ve ve oyun herkesin elindeki kartlar bitinceye kadar böylece devam eder.

5 element nefesi uygulaması:
Bu kartları kullanarak “5 element nefes çalışması” uygulaması da yapılabilir. Bu çalışma tek başına ya da büyük küçük herkesle grupça da uygulanabilir.

Kahramanların temsil ettiği elementler yaşamı oluşturan her yerde ve her şeyde, doğanın içinde de vardırlar. Bu yüzden, elementlerle çalışmak doğa ve çevre bilincimizi geliştirmenin yanı sıra; kendimize, başkalarına ve yaşama karşı da derin bir minnet ve şükran duygusu hissedebilmemizi ve içimize muhteşem bir huzur ve güven duygusunu aşılamamıza katkı sağlamış olur.  Elementlerle bütünleşmek, kendi tamlığımızı ve mükemmeliğimizi fark etmenin de en güzel ve en eğlenceli yollarından biridir. 
5 element nefesini ister grupla, ister bireysel olarak çalışalım; bu çalışma bize, her bir kişinin hayatımızdaki önemi ve değeri üzerine bir farkındalık verdiği gibi, kendimizin başkalarına yaptığı katkının da farkına varmamıza aracılık eder. Dünya ile bağımızı ve ondan beslenmemizi güçlendirir ve aynı şekilde ona daha saygılı ve çevre bilincine sahip bireyler olmamıza da katkı sağlar.

Bunun için seçilen karttaki organın elementi ile 5-10 dakika kadar nefes yaparken kartta yer alan olumlamaları ve temizleme cümlelerini söylemek yeterli olacaktır.

Seçilen kart eğer ağaç elementinden ise, katılımcılar neşeli bir müzik eşliğinde, çektikleri karttaki kahramanı ve yeteneklerini düşünerek dans ederler. Bu sırada platin renki bir ışığı tıpkı bir ağaç gibi tepelerinden alıp köklerinden verdiklerini hayal edebilirler. 

Eğer seçilen kart ateş elementindense, “Ateş Nefesi” yaparlar. Bunun için, ağızdan sık sık soluyarak körükle bir ateşi çoğaltırmışcasına nefes alıp verirler.

Eğer toprak elementi ise, 5-10 dakika kadar ağızdan, derin diyafram nefesleri almaya başlarlar. Bu sürede nefes alışlar uzun, verişler kısa olacak şekilde “Toprak Nefesi” alınır.

Eğer metal elementinden bir kart seçilmişse, 5-10 dakika kadar ağızdan ancak bu kez nefeslerin alışları kısa, verişleri uzun tutularak “Metal Nefesi” alınır ve hatta bu sırada uzun uzun tonlamalarla sesler çıkartılarak olay daha da eğlenceli bir hale getirilebilir. 

Eğer su elementinden bir kart seçilmişse, bu kez de nefes alış ve verişlerimizin dengede ve eşit aralıkta olmasına özen gösterilerek su nefesi alınır.  

Çalışmayı daha da derinleştirmek isterseniz, kartlardaki kahramanları dansınızın içinde canlandırın. örneğin metal elementin için Pegasus kartını çekmişseniz göklerde uçan kanatlı bir  at olun ya da Nimfa’ları çekmişseniz, kendinizi onlar gibi zarif hissedin. Zarif hareketlerle salıp doğanın içinde süzüldüğünüzü hayal edin ya da Perseus’u çekmişseniz, siz de onun gibi ateşli, cesur bir kahraman olun. çektiğiniz kart  Pan ise, elinizdeki hayali flütle kırlarda bayırlarda koşturup, çobanlık yaptığınızı hayal edin. 

Tüm bunları yaparken kendiniz tamamiyle hayal gücünüzün ellerine bırakın. Hiç bir yönlendirme olmadan o an, içinizden nasıl geliyorsa, o kahramanı içinizde nasıl hissediyorsanız o şekilde dans edin. Onların yetenekleriyle ve güçleriyle bütünleştiğinizi hayal edin.  

Bu sırada, seçilen karttaki olumlama cümleleri tekrarlanarak  çalışma tamamlanmış olur. Hemen ardından nefeslerle oluşturulan enerjinin tüm bedene yayılması için  bir süre daha sessizce uzanmaya devam edilir.

Bu şekilde bir nefes uygulaması yapmak,  hayatınızdaki sürekli yenilenen döngüsel kalıplarınızı kırmanız; eksik olan yanlarınızı çoğaltıp aşırı olan yanlarınızı dengelemeniz adına da çok faydalı olacaktır.


Hadi şimdi, gelin onları belki de daha önce hiç düşünmediğimiz ve farkında olmadığımız yönleriyle tanımaya, onların aslında neyi temsil ettikleri hakkında düşünmeye ve onlarla aramızdaki ilişkiyi daha anlamlı kılmaya doğru keşfe çıkalım. Onların bizlere iletmek istedikleri mesajlara birlikte bakalım. Her birinin belirgin özellikler ve yetenekleriyle bize neyi simgelediklerini; varlıklarının bizler için ifade ettiği anlamları inceleyelim. 

Hem oynayalım, hem öğrenelim, hem de eğlenelim.

Açıklamalar: Ülker Uzun Polat
Resimleyen: Dicle Kerman
Kişisel Gelişim Uzmanı ve Nefes Terapisti.



Zeus- Yönetmeyi ve gücü simgeler. 
Yaratıcılık 7     
Güzellik 4
Bilgelik 6     
Sevgi 5
Güç 9
Elementi ağaçdır.

Zeus
Göklerin, bulutların, şimşeklerin ve yağmurun tanrısıdır.

Annesi Rhea, babası Kronos’dur. Babasının hükümdarlığını yıkıp yerine geçerek, tüm tanrıların yöneticisi olmuştur.
Hera’ya evil olmasına rağmen çapkınlıklarıyla ünlüdür.
Olimpos dağındaki tahtında oturarak tüm tanrıları yönetir ve yeminlerini bozanları ve yalan söyleyenleri cezalandırır. 
SORU: 
Gökleri simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Uranos- Gökleri simgeler.
Yaratıcılık 10    
 Güzellik 6
Bilgelik 5        
Sevgi 4
Güç 6 
Elementi metaldir.


Uranos 
Göklerin tanrısıdır.
Gaya’nın kendiliğinden meydana getirdiği, gök tanrısıdır.  Gaya ile birleşerek Titan’ları, tek gözlü Kiklop’ları, çok başlı, çok kollu Hekatonkheir’leri yaratmıştır.

Gaya, 12 Titan’ın en güçlüsü olan oğlu Kronos’u (zaman tanrısı), Uranos’a karşı kışkırtmış ve Uranos’un kanından devleri, dişbudak perilerini ve Erinis’leri (öfkeleri) meydana getirmiştir. Bu kanın denizdeki köpüklerle buluşmasından da güzellik tanrıçası Afrodit doğmuştur.
SORU: 
Ölümü simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Tartaros- Ölümü simgeler. 
Yaratıcılık 2         
Güzellik 3
Bilgelik 5          
Sevgi 2
Güç 10
Elementi topraktır.

Tartaros
Ölüler Diyarı’nın tanrısıdır.

Yunan mitolojisi’nde, hem bir tanrı hem de yeraltında bir yer adıdır. 

Gece tanrıçası Niks’in oğludur.

İnsandaki tüm yıkıcı, öldürücü dürtüleri temsil eden Tarnatos, yapıcılığı, yaratıcılığı ve sevgiyi temsil eden kardeşi Eros’un tamamen karşıtıdır.
Gelişiyle acı ve keder getirir.
SORU: 
Anaçlığı ve yaratıcılığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Rheia  - Anaçlığı ve yaratıcılığı simgeler.
Yaratıcılık 10  
Güzellik 9
Bilgelik 9   
Sevgi 10
Güç 10
Elementi sudur.


Rheia
Bütün Olimpos tanrılarının anasıdır.

Kozmik varlık ve ilk tanrı kuşağının erkek ve baba tanrısı olarak simgelenen Uranos (gök) ile evrensel bir öğe olarak toprağa ad olan Gaya’dan doğmadır. 

Kardeşi Kronos’la birlikte Hestia, Hades, Poseidon, Hera, Demeter ve Zeus’u yaratır.
SORU: 
Ateşi simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Prometheus- Ateşi simgeler.
Yaratıcılık 9    
Güzellik 3
Bilgelik 7     
Sevgi 10
Güç 6
Elementi topraktır.



Prometheus
Ateşin tanrısıdır.

Önceden öğrenen, kahin tanrı olarak nitelendirilir. 
İapetus’la ve Klimene’nin oğlu; Atlas, Menoitios ve Epimetheus’un kardeşidir. 
Prometheus, Olimpos tanrılarının düzenine karşı gelerek insanoğluna ateşi (yaratıcılığı, bilimi, uygarlığı ve gelişmeyi) vermeyi başarmıştır.
SORU: 
Denizleri ve depremleri simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Poseidon – Denizleri ve depremleri simgeler.
Yaratıcılık 9  
Güzellik 6
Bilgelik 8 
Sevgi 5
Güç 9
Elementi sudur.

Poseidon
Denizlerin ve okyanusların tanrısıdır.
Kronos ile Rheia’nın oğlu, Zeus ve Hades’in kardeşidir. 
Zeus’tan sonra diğer tanrılar arasında en güçlü olandır. Dünyayı sallayabilen ve herşeyi paramparça edebilen üç dişli bir çatalı vardır.  Okyanusların derinliklerinde yaşar.
Yunusların, deniz atlarının ve diğer deniz canlılarının çektiği iki tekerli bir arabası vardır.
SORU: 
Ölüler ülkesini ve hasatı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?








Persophone
Ölüler ülkesini ve hasatı simgeler.
Yaratıcılık 5   
Güzellik 8
Bilgelik 5   
Sevgi 6
Güç 6
Elementi metaldir.



Persophone
Hades’in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, “ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır” kuralı nedeniyle, orada kalmış ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur.
Zeus ile tüm dünyaya buğday ekmekle görevli Demeter’in kızıdır.
Annesi Demeter’in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir.
SORU: 
Kahramanlığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Perseus
Kahramanlığı simgeler.

Yaratıcılık 7  
Güzellik 5
Bilgelik 7  
Sevgi 5
Güç 9
Elementi ateştir.



Perseus
Herakles’in ataları arasında yeralan Argoslu bir kahramandır. Zeus ve Danae’nin oğludur.
Athena tarafından boyunları ejderha pullarıyla korunan, yaban domuzu gibi dişleri, tunçtan elleri ve altın kanatları olan, bakışlarıyla her şeyi taşa çevirebilen Gorgon’ları (Stheno, Euryale ve Medusa) öldürmekle görevlendirilir. Bu üç kızkardeşten yalnızca Medusa ölümlüdür ve Perseus da onun başını keser. Medusa’nın başından Pegasus ve  dev Kirisaor çıkarlar.
SORU: 
Farklı olmayı ve cesareti simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Pegasus – Farklı olmayı ve cesareti simgeler.
Yaratıcılık 9    
Güzellik 9
Bilgelik 5    
Sevgi 8
Güç 7
Elementi metaldir.

Pegasus
Kanatlı bir at olan Pegasus, denizlerin tanrısı Poseidon ile yılan saçlı Gorgon Medusa’nın oğludur ve dev Kirisaor’un kardeşidir.

Pegasus uçarak Olimpos’un tepesine kadar varınca, Zeus oraya kadar gelebilen bu kanatlı beyaz atı çok sever ve silahlarını taşıyıp hizmetkarı olarak yanında kalmasına izin verir.
SORU: 
Tanrıların armağanı kadını simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Pandora - Tanrıların armağanı kadını simgeler.
Yaratıcılık 8 
Güzellik 10
Bilgelik 6  
Sevgi 9
Güç 3
Elementi ağaçdır.


Pandora

Yunan mitolojisinde Zeus tarafından insanlığı cezalandırmak için hazırlanan ilk kadındır.
Zeus, Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a tanrısal güzellik ve zekaya sahip Pandora’yı eş olarak gönderir. Evlilik hediyesi olarak da eline kötülüklerle dolu bir kutu tutuşturur. Pandora kutuyu açınca bütün kötülükler dünyaya yayılır. Epimetheus, son anda kutuyu kapatır ama zaten kutunun içinde bir tek umut kalmıştır. Sonradan, kötülüklerle başadebilmesi için onu da dışarıya salarlar.
SORU: 
Kırları ve çobanlığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Pan
Kırları ve çobanlığı simgeler.
Yaratıcılık 8 
Güzellik 1
Bilgelik 6  
Sevgi 5
Güç 6
Elementi topraktır.



Pan
Kırların ve Çobanların Tanrısıdır.
Haberci Hermes’in oğludur. Yarı keçi yarı insan olan Pan, çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalmasıyla tanınır.
Aşık olduğu Syrinks tam Pan ona sarılacağı sırada bir saza dönüşür. Buna çok üzülen Pan, sazlardan yedi tanesini kesip balmumuyla yan yana yapıştırır ve  üfleyince ortalığa tatlı bir melodi yayan flütü yapar. Aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. 
SORU: 
Ruhaniyeti simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Orfeus
Ruhaniyeti simgeler.
Yaratıcılık 8   
Güzellik 7
Bilgelik 10   
Sevgi 10
Güç 9
Elementi ağaçdır.


Orfeus
Apollon ile Musalar’dan güzel sesli Kalliope’nin oğludur . Lirini çalarken, ormandaki tüm kahramanlar etrafına toplanır. Euridike adlı bir orman perisiyle evlidir. Diyonisos’a tapan kadınlar, aşklarını küçümsediği için Orfeus’u öldürür. Müzik, şiir ve düşünce tanrıçaları olan Musa’lar onu gömerler. Mezarı başında bir bülbül sürekli şarkı söyler, liri de gökyüzüne yıldızların arasına yerleştirilir.  İnsanın ruhsal yanına zıtlık gösteren ve Titan’larla simgelenen dünyevi yanını (maddi tutkuları, arzuları) yenerek kurtuluşa varmayı simgeler.
SORU: 
Doğurganlık ve zarifliği simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Nimfa’lar  - Doğurganlık ve zariflik simgesidirler.  
Yaratıcılık 9  
Güzellik 9
Bilgelik 8  
Sevgi 9
Güç 8
Elementi sudur.



Nimfa’lar
Su  Perileri’dirler. Yeri ve denizi dolduran sayısız çokluktaki dişi, tanrısal varlıklardır. Doğanın bereketini ve lütfunu temsil ederler. Tanrıların yiyeceği, kimi zaman içeceği ve genel olarak “sonsuz hayat” veren “Ambrosia” ile beslenirler. 
Apollon, aşk tanrısı Eros’un oklarından birine hedef olarak, Yunan deniz tanrılarından biri olan Peneus’un kızı Su Perisi Defne’ye umutsuzca aşık olmuştur. Bu yüzden başında defne yapraklarından bir taç taşır.
SORU: 
Geceyi simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Niks – Geceyi simgeler.
Yaratıcılık 10     
Güzellik 5
Bilgelik 7      
Sevgi 7
Güç 9
Elementi sudur.

Niks- Gece tanrıçasıdır.
Gecenin şekil almış halidir. okyanus ötesinde, evrenin kenarında bir mağarası vardır ve buradan kehanet ve nasihatlerde bulunur.
Erkek kardeşi Erebus ile birlikte, ışıksal varlıklar olan Ether ve Hemera’yı; daha sonra, kendi başına Hipnos(uyku)’u;  Hesperides’leri (Güneş’in battığı yerin perileri) ve üç ölüm tanrısı Moros, Keres ve Tartaros’u; Momus, Oneiros (kara kanatlı rüya varlıkları), Nemesis (öç), Apate (gaflet), Filotes, Geras, Eris (kavga) tanrılarını ve Fate (kader) tanrıçaları Moira’ları- 
Klotho’yu (hayat ipliğini büken), Lakhesis’i (bölüştüren) ve Atropos’u (kaçınılmaz olarak kesen)- yaratmıştır.
SORU: 
Zaferi ve başarıyı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?







Nike 
Zaferi ve başarıyı simgeler.

Yaratıcılık 7  
Güzellik 7
Bilgelik 5  
Sevgi 6
Güç 8
Elementi metaldir.

Nike 
Zafer tanrıçasıdır.

Pallas ile sularına girenleri zırhla kaplayıp, yenilmez olmalarını sağlayan nehir nimfası Stiks’in kızıdır.
Dayanıklılığın simgesi  Kratos, şiddet tanrıçası Bia ve şevkin simgesi Zelus’un da kız kardeşidir. 

İnsan görünümünde olan Nike, çok hızlı koşma ve uçma yeteneğine sahiptir. 
SORU: 
Rüyaları simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Morfeus 
Rüyaları simgeler.
Yaratıcılık 8 
Güzellik 4
Bilgelik 9 
Sevgi 5
Güç 7
Elementi ağaçdır.

Morfeus 
Düşler tanrısıdır. Uyku tanrısı Hipnos’un oğludur.
İnsanların rüyalarına girebilme ve onlara rüya gördürme yetkisine sahiptir.
Morfeus rüyalardaki insan unsurlarına odaklanırken, kardeşleri Fobetor kabus, fantasos ise fantastik rüyalar gördürür.
SORU:
Kaderi simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?











Moira’lar
Kaderi simgelerler.
Yaratıcılık 7  
Güzellik 6
Bilgelik 9  
Sevgi 7
Güç 10
Elementleri ağaçdır.

Moira’lar
Fate (yazgı, kader tanrıçaları) olarak da bilinirler.
Klotho : (Hayat ipliğini büken), Lachesis (bölüştüren) ve Atropos (kaçınılmaz olarak kesen) Moira’lar yaşamın sınırı ve ömrün sonuyla ilişkili olarak ortaya çıkarlar. Her ölümlünün metaforik yaşam ipliğini doğumdan ölüme kadar onlar kontrol ederler.  Bağımsızdırlar. Tanrılar ve insanlar onlara boyun eğmek zorundadırlar. Yazgıyı yönetir ve sonsuz yasalar tarafından her canlıya verilen yazgının engelsiz gerçekleşmesini sağlarlar. 
SORU: 
Hafızayı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Mnemosine
Hafızayı simgeler.
Yaratıcılık 10   
Güzellik 9
Bilgelik 9   
Sevgi 9
Güç 9
Elementi ağaçdır.


Mnemosine
Belleğin Tanrıçasıdır. 
Gaia ve Uranos’nın kızıdır. 
Eşi Zeus’tan ilham perileri olarak da bilinen, dokuz kızları olmuştur:
Epik Şiiri Simgeleyen Kalliope
Tarihi Simgeleyen Kleio
Lirik Şiiri Simgeleyen Erato
Müziği Simgeleyen Euterpe
Tragedyayı Simgeleyen Melpomene
İlahileri Simgeleyen Polihimnia
Dansı Simgeleyen Terpsikhore
Komediyi Simgeleyen Thalia
Astronomiyi Simgeleyen Urania
SORU: 
Lanetlenmeyi simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Medusa – Lanetlenmeyi simgeler.
Yaratıcılık 2  
Güzellik 2
Bilgelik 2  
 Sevgi 5
Güç 7
Elementi ateştir.

Medusa
Gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı, keskin dişli bir Gorgon’dur.

Medusa aslında güzelliğiyle herkesi kendisine aşık eden bir kadın iken, denizlerin efendisi Poseidon ona aşık olduğu için Athena’nın hiddetine uğrar.
Athena, onun saçlarının her bir telini bir yılana dönüştürür, ona bakan herkesi bakışlarıyla taşa çevirtir. bununla da yetinmeyip, 
Perseus’a onunla savaşmaya gönderir.
SORU: 
Zamanı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?








Kronos- Zamanı simgeler.
Yaratıcılık 8     
Güzellik 4
Bilgelik 9    
Sevgi 6
Güç 10
Elementi ağaçdır.




Kronos
Zamanın, mevsimlerin, doğa döngülerinin ve doğal yasaların tanrısıdır.
Uranos ve Gaya’nın oğludur. 
Mevsimlerin bir düzen içinde asla şaşmaz bir döngüde geçmesini düzenler ve zamanın önlenemez akışını yönetir. Ayrıca doğaya ve ahlaka uygun bir şekilde yaşamak için gerekli disiplin ve ahlak kurallarını belirler. İnsanlara ihtiyaçlarından fazlasını vererek aralarında barışı ve adaleti sağlar. 
SORU: 
Zalimliği ve karanlığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Kiklop’lar
Zalimliği ve karanlığı simgelerler.
Yaratıcılık 3  
Güzellik 1
Bilgelik 1  
Sevgi 1
Güç 10
Elementi ateştir.


Kiklop’lar
Alınlarının ortasında tek gözleri bulunan devlerdir. Olimpos tanrılarından korkmayan, zalim, karanlık yaratıklarlar olarak bilinirler. 
Gaya ve Uranos’ün oğullarıdır ve üç tanedirler:
 Brontes, Steropes ve Arges (‘gök gürültüsü’, ‘parıltı’ ve ‘şimşek’)
Uranos tarafından Ölüler Diyarı Tartaros’ta hapsedilmişler, ancak daha sonra Zeus tarafından, ona Titan’lara karşı savaşta yardım etmeleri karşılığında kurtarılmışlardır.
SORU: 
Nehirleri simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Io- Nehirleri simgeler.
Yaratıcılık 5  
Güzellik 9
Bilgelik 6   
Sevgi 7
Güç 7
Elementi sudur.


Io
Nehirlerin tanrıçasıdır. 

İnakus’un kızıdır.

 Zeus tarafından, Hera onu yakalamasın diye bir ineğe dönüştürülür.

Hera’nın hışmından ve kıskançlığından kaçan Io, Mısır’a kadar gider ve orada tanrıça İsis olur.
SORU: 
Dikkatsizliği ve söz dinlememeyisimgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





İkarus
Dikkatsizliği ve söz dinlememeyi simgeler.
Yaratıcılık 7 
Güzellik 3
Bilgelik 3 
Sevgi 6
Güç 3
Elementi ateştir.


İkarus
İlk uçan insandır.
Birlikte bir kuleye kapatılan İkarus ve babası  kulenin penceresinden kaçmak için bir plan yaparlar. 
Kuleye gelen kuşların tüylerini balmumuyla yapıştırarak iki çift kanat yaparlar. Babası; Ikarus’a uçarken uçmanın coşkusuyla güneşe yaklaşmamasını ve aynı zamanda da denize yakın uçup kanatlarının nemlenmesini engellemesi gerektiğini söyler. İkarus, uçmanın mutluluğu ile babasının sözünü dinlemez ve güneşe fazla yaklaşınca balmumundan kanatları erir ve denize düşer.
SORU: 
Uykuyu simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Hipnos
Uykuyu simgeler.
Yaratıcılık  7 
Güzellik 3
Bilgelik 7  
Sevgi 6
Güç 9
Elementi ağaçdır.


Hipnos

Uyku tanrısıdır.
Niks’in oğlu, Tartaros’un ikiz kardeşidir. Yeraltında, karanlık bir mağarada yaşar.
Unutkanlık ve kayıtsızlık ırmağı Lethe’nin suları odasının içinden akar. Hipnos yumuşak sedirinde yatar; çevresinde düşlerin yaratıcısı oğulları yer alır. Oğullardan Morpheus insan düşleri, Icelos kahraman düşleri ve Fantasos da fantastik düşler gördürür. 
SORU: 
Aile sıcaklığını ve ocak ateşini simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Hestia
Aile sıcaklığını ve ocak ateşini simgeler.

Yaratıcılık 8    
Güzellik 7
Bilgelik 7   
Sevgi 7
Güç 7
Elementi sudur.


Hestia
Aileden ve evlerin düzeninden sorumlu olan tanrıçadır.

Rhea ile Kronos’un kızı, Zeus’un en büyük kız kardeşidir. Olimpos’taki tanrıların en kibarı olarak bilinen Hestia, aile tanrıçasıdır. Bu yüzden de günlük ev hayatında önemli bir yere sahiptir. 
Yeni bir çocuk doğduğunda aileye kabul edilmeden önce onu kutsayandır. 
SORU: 
Haber ulaştırmayı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Hermes - Haber ulaştırmayı simgeler.
Yaratıcılık 7  
Güzellik 5
Bilgelik 6   
Sevgi 8
Güç 7
Elementi metaldir.


Hermes
Haber tanrısıdır.

Zeus ve Maia’nın oğludur. Tanrıların habercisidir. 

Tanrıların en hızlısıdır. Kanatlı sandaletleri ve şapkası vardır; bir de büyülü bir değnek taşır. 

Notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir.
SORU: 
Fiziksel kuvveti simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Herakles- Fiziksel kuvveti simgeler.

Yaratıcılık 6  
Güzellik 4
Bilgelik 6   
Sevgi 5
Güç 10
Elementi topraktır.


Herakles
Herkül olarak da bilinir. Güç ve kuvvetin tanrısıdır.

Herkül olarak da bilinir.

Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğludur. 

Tanrısal bir kuvvete sahip yarı insan-yarı tanrıdır.
SORU: 
Evliliği simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Hera – Evliliği simgeler.
Yaratıcılık 7   
Güzellik 6
Bilgelik 6    
Sevgi 7
Güç 8
Elementi metaldir.

Hera
Evlilik tanrıçasıdır.

Evliliğin koruyucusudur.

Annesi Rhea, babası Kronos’dur. Zeus’un karısıdır. Kocasının çapkınlıklarına olan kıskançlığıyla ve ihanet edenlere olan hiddetiyle ünlüdür.

Kutsal kahramanları inek ve tavuskuşudur. 
SORU: 
Evliliği simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?








Hephaistos – Meslekleri simgeler.
Yaratıcılık 10     
Güzellik 1
Bilgelik 7    
Sevgi 6
Güç 8
Elementi metaldir.

Hephaistos
Ateşin işleyicisi, demirin ve zanaatın tanrısıdır. 
Zeus ve Hera’nın oğludur. 
Fiziksel olarak son derece çirkin ve topal olmasına rağmen, kibar ve barıştan hoşlanan bir tanrıdır. Güzellik tanrıçası Afrodit ile evlidir.
Tüm tanrıların zırhlarını ve silahlarını yapar. Athena ile birlikte mesleklerin piri ve koruyucusu olarak kabul edilir.
SORU: 
Gençliği ve zindeliği simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?








Hebe
Gençliği ve zindeliği simgeler. 
Yaratıcılık 7  
Güzellik 9
Bilgelik 6  
Sevgi 9
Güç 7
Elementi ateştir.


Hebe

Gençlik ve canlılık tanrıçasıdır. 

Zeus ve Hera’nın kızı olan Hebe, tanrılara ölümsüzlük sağlayan “Ambrosia” ve nektar getirir.

 Herkül olarak da bilinen, güç ve kuvvetin tanrısı Herakles Olimpos’a gelip; Zeus ve Hera ile barıştıktan sonra Hebe ile evlenir.
SORU: 
Sağlığı ve temizliği simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Haygeniya
Sağlığı ve temizliği simgeler.
Yaratıcılık 8   
Güzellik 9
Bilgelik 8  
Sevgi 9
Güç 9
Elementi sudur.


Haygeniya
Sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. Tıp tanrısı Asklepiyos’un kızıdır.

 Babasının iyileştirme görevini, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak anlamında devam ettirmiştir.

Temizliğin sağlığı koruma konusundaki önemini vurgular.
SORU: 
Yeraltı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Hades – Yeraltını simgeler.
Yaratıcılık 7   
Güzellik 1
Bilgelik 5   
Sevgi 1
Güç 10
Elementi metaldir.

Hades
Ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Aynı zamanda, yerden çıkan değerli metaller onu bolluk çokluk ve servet tanrısı yapmıştır. 
Kronos ile Rheia’nın oğlu, Zeus’un kardeşidir. Zeus, yeryüzünün hâkimiyetini kardeşleri arasında paylaşırken Zeus’a gökyüzü, Poseidon’a denizler ve Hades’e yeraltı düşer. 
SORU:
Dünya-Toprak Anayı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?

Persephone ile evlidir.











Gaya: Dünya-Toprak Anayı simgeler. 

Yaratıcılık 10   
Güzellik 10
Bilgelik 10   
Sevgi 10
Güç 10
Elementi topraktır.




Gaya
Bütün varlıkların temelinde olan ana öğeyi temsil eder. Çünkü, bütün tanrıların ve tanrıçaların soyları ondan çıkmıştır.
Başlangıçta hiç bir şekil almamış olan karanlık ve boşluktan (Kaos) bütün mitoljik kahramanların ve titanların anası olan Gaya doğmuştur.
Hiç kimseyle birleşmeden, kendi kendinden doğurma ilkesiyle gökyüzünü (Uranos), dağları (Ourea) ve denizleri (Pontus) doğurur ve onlara kendisini kapsaması için gücünü ve büyüklüğünü verir.
SORU:
Korkuyu simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?












Fobos
Korkuyu simgeler.
Yaratıcılık 5 
Güzellik 1
Bilgelik 1 
Sevgi 1
Güç 7
Elementi ateştir.


Fobos
Fobos (Fobi) “derin korku” anlamına gelmektedir. Korkunun ve korkma duygusunun tanrısıdır.

Savaş tanrısı Ares’in ve Afrodit’in oğludur.

Eris, Enyo ve İkiz kardeşi Deimos’la birlikte Ares’in yanında savaşması ile bilinir. 

Diğer kardeşleri Anteros, Harmonia ve Himerus’tur.
SORU: 
Aşkı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?







Eros- Aşkı simgeler.

Yaratıcılık 10     
Güzellik 9
Bilgelik 5      
Sevgi 10
Güç 10
Elementi ateştir.


Eros
Kadın-erkek arasındaki aşkın tanrısıdır. 
Aynı zamanda sonsuza dek sürecek olan yaratıcı üreme işleminin de sembolüdür. Okuyla kalpleri vurur ve insanları birbirine aşık eder.

Eros, Kaos, Gaya ve Tartaros’tan sonra evrene dördüncü tanrı olarak gelmiştir. Güzellik tanrıçası Afrodit’in oğlu olduğu da söylenir.
SORU: 
Anlaşmazlığı, çatışmayı ve ikiyüzlülüğü simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Eris
Anlaşmazlığı, çatışmayı ve ikiyüzlülüğü simgeler.
Yaratıcılık 6  
Güzellik 7
Bilgelik 1  
Sevgi 1
Güç 7
Elementi ateştir.


Eris

Arabozuculuk (fitne ve fesat) tanrıçasıdır. Savaş tanrısı Ares’in kızkardeşidir.

Olimpos’ta kutlanan bir düğüne çağrılmaması üzerine ortaya attığı altın elmanın tanrıçalarca kapışılması üzerine gelişen olayların Truva Savaşı’na yol açtığı söylenir.
SORU: 
Karanlığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Erebus- Karanlığı simgeler.
Yaratıcılık 4    
Güzellik 1
Bilgelik 5    
Sevgi 3
Güç 9
Elementi sudur.



Erebus
Karanlığın Tanrısıdır.

Kaos’un ürettiği bu tanrı, karanlığın temsilcisidir. 

Kız kardeşi Niks ile birlikte, ışıksal varlıklar olan Ether ve Hemera’yı yaratmıştır.

Erebus yer altı dünyasında ruhların ölür ölmez geçtikleri bölümde yer alır.
SORU: 
Sabahı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Eos
Sabahı simgeler.

Yaratıcılık 9   
Güzellik 9
Bilgelik 8  
Sevgi 7
Güç 9
Elementi ateştir.


Eos 

Şafak tanrıçasıdır. Her sabah
 okyanustan çıkıp, kanatlı dört atın çektiği arabasıyla ışıklar saçarak gökyüzüne yükselir.

Güneş tanrısı Helios ve Ay tanrıçası Selene’nin kız kardeşidir.
Rüzgârların ve Venüs’ün annesidir.
Rüzgarları, yıldızları ve sabah yıldızını yaratmıştır.
SORU: 
Ormanları ve ağaçları simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Driad’lar
Ormanları ve ağaçları simgelerler.
Yaratıcılık 7  
Güzellik 10
Bilgelik 10 
Sevgi 10
Güç 8
Elementi ağaçdır.


Driad’lar
Ormanlarda yaşayan ağaç perileridir. Ağaçları korumakla görevlidirler. Yunan mitolojisinde, ormandaki her bir ağacın bir Driad’ı olduğuna inanılır. 
Eski Yunan’da halk arasında Driad’lara olan inanış oldukça yaygındır. Hatta ağaç kesmek için din yetkililerine başvurup, Driad’ların bırakıp gittikleri ağaçları seçerler.
Driad’lar, insanlarla ilişki kurup, çoluk çocuk sahibi de olabilirler. 
Orfeus’un eşi Euridike de bir Driad’dır. 
SORU: 
Sosyalleşmeyi ve barış içinde yaşamayı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?



                                                          



            Diyonisos – Sosyalleşmeyi ve barış içinde yaşamayı simgeler.

Yaratıcılık 6   
Güzellik 5
Bilgelik 9    
Sevgi 9
Güç 7
Elementi topraktır.

                                                          Diyonisos
Üzüm bağlarının ve şarabın tanrısıdır.

On iki Olimpos’ludan biri olan Diyonisos, Zeus ile Semele’nin oğludur. 

Uygarlaşmayı, sosyalleşmeyi, barış ve dostluğu temsil eder. 

SORU: 
Tarımı, bereketi ve anne sevgisini simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?








Demeter 
Tarımı, bereketi ve anne sevgisini simgeler.
Yaratıcılık 8  
Güzellik 7
Bilgelik 8   
Sevgi 8
Güç 7
Elementi topraktır.


Demeter

Tarımın, bereketin, ekinlerin ve tanrıçasıdır. Ekinlerden özellikle buğdayla temsil edilir.
Kronos ile Rheia’nın kızıdır.  İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. 

SORU: 
Paniği ve dehşeti simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Deimos
Paniği ve dehşeti simgeler.
Yaratıcılık 5
Güzellik 1
Bilgelik 1
Sevgi 1
Güç 7
Elementi ateştir.



Deimos

Paniğin, dehşetin tanrısıdır.

Ares ile Afrodit’in oğlu; Fobos’un (korku) ikiz kardeşidir. 

Savaşlarda Eris, Enyo ve ikiz kardeşi Fobos ile birlikte Ares’in yanında yer almasıyla tanınır. Diğer kardeşleri aşk tanrısı Eros, aşkta sadakati simgeleyen Anteros, anlaşma ve uyum tanrıçası Harmonia ve "engellenemeyen aşk tutkusunu simgeleyen  Himerus’tur.
SORU: 
Güçlülüğü simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Atlas- Güçlülüğü simgeler.
Yaratıcılık 4  
Güzellik 2
Bilgelik 5   
Sevgi 5
Güç 10
Elementi metaldir.


Atlas

İapetus ile Klimene’nin çocukları olan titanların en güçlüsüdür.

Titanlar Olimpos’lu tanrılara karşı isyan edince Zeus, Atlas’ı gökyüzünü taşımakla cezalandırmıştır. 
SORU: 
Bilgeliği ve aklı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Athena
Bilgeliği ve aklı simgeler.
Yaratıcılık 9  
Güzellik 9
Bilgelik 9  
Sevgi 9
Güç 9
Elementi ağaçdır.


Athena
El sanatlarının, tarımın ve zekanın tanrıçasıdır. 
Zeus’un en sevgili kızıdır.  Savaşçı ve cesur olduğu kadar zekasını ve bilgeliğini kullanarak icatlar yapmasıyla ünlüdür.
Yuları icat ettip, insanların atı evcilleştirmesini sağlamıştır. Trompet, flüt, çömlek, tırmık, saban, gemi ve savaşta kullanılan at arabası onun icatlarındandır. 
Kutsal şehri Atena, ağacı zeytin ve kahramanı baykuştur.
SORU: 
Suç ve günahı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Ate
Suç ve günahı simgeler.
Yaratıcılık 9   
Güzellik 6
Bilgelik 2   
Sevgi 2
Güç 8
Elementi ateştir.



Ate
Hata ve günah tanrıçasıdır.

Ayaklarıyla ölümlülerin başına bastığı halde, onların bundan hiç haberi olmaz. 

Zeus’u aldattığı için Olimpos’un tepesinden aşağı atılmıştır.

Firigia’da, Hata Tepesi adını alan bir yere düşmüştür. İlos, İlion Kalesini (Troya) burada kurmuştur. 
SORU: 
Tıbbı ve Sağlığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





Asklepios 
Tıbbı ve Sağlığı simgeler.

Yaratıcılık 6 
Güzellik 3
Bilgelik 8 
Sevgi 5
Güç 7
Elementi sudur.


Asklepios 

Tıbbın ve Sağlığın Tanrısıdır.
Apollon ve Koronis’in oğlu, Hygieia, Meditrina, Iaso, Aceso, Aglæa ve Panacea’ nın babasıdır.
Daima elinde yılanlı asasıyla dolaşan Asklepios, hastalarına giderken ondan destek ve güç alır; böylelikle yorulmadan hastadan hastaya koşarak şifa dağıtır. Asklepios’un yılanlı asası hekimliğin simgesidir ve tıbbın sembolüdür.
SORU: 
Vahşi doğayı ve Ay’ı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?






Artemis- Vahşi doğayı ve Ay’ı simgeler.
Yaratıcılık 8  
 Güzellik 8
  Bilgelik 8   
 Sevgi 8
Güç 8
Elementi metaldir.



Artemis
Vahşi doğa, avcılık ve Ay tanrıçasıdır.

Artemis, Zeus ve Leto’nun kızı, Apollon’nun ikiz kardeşidir. 

İkiz kardeşi Apollon gibi o da gümüş oklar kullanır.
Gençlerin koruyucusudur. Çocukların doğumlarını yönetir. Erdemin ve  namuslu yaşamanın temsilcisidir. 

Kutsal ağacı servi, kutsal kahramanı geyiktir.
SORU:
Savaşı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?













Ares – Savaşı simgeler.
Yaratıcılık 5   
Güzellik 2
Bilgelik 2   
Sevgi 5
Güç 7
Elementi ateştir

Ares

Savaş tanrısıdır.

Zeus ve Hera’nın oğludur. Güzellik tanrıçası Afrodit’in de sevgilisidir. Dört büyük yardımcısı Fobos(korku), Deimos(dehşet), Eris (kavga) ve Enyo ile tüm dünyaya dehşet verir. 

Barış tanrıçası olan Athena’nın zıttıdır. Akbaba ve köpek kutsal kahramanlarıdır.

SORU: 
Işığı simgeleyen mitolojik kahraman hangisidir?





You Might Also Like

0 yorum